di 11 jun
|Leuven
Zorgzame Buurten Festival
Een zorgzame buurt is een plaats waar mensen zich thuis voelen en kwaliteitsvol wonen. Ontmoetingen, oog voor elkaar en nabije hulp- en dienstverlening zorgen voor een warme leefomgeving. Laat je inspireren voor een zorgzame buurt op het Zorgzame Buurten Festival, 11 juni van 15u tot 19u!
Tijd en locatie
11 jun 2024, 15:00 – 19:00
Leuven, Wilselsesteenweg 68, 3010 Leuven, België
Over het evenement
Een zorgzame buurt is een plaats waar mensen zich thuis voelen en kwaliteitsvol wonen. Ontmoetingen, oog voor elkaar en nabije hulp- en dienstverlening zorgen voor een warme leefomgeving.
Wil jij je als buurtbewoner of organisatie in de buurt inzetten voor een zorgzame buurt? Laat je inspireren tijdens het Zorgzame Buurten Festival op 11 juni 2024 van 15u tot 19u! Wat kan je verwachten?
- Laat je doorlopend inspireren door vernieuwende en boeiende projecten (waaronder Kom op voor je wijk, Leuven Helpt en Burenhulp, De Boomgaard, Eerstelijnszone Leuven, Gezonde Buurten, Zorgzaam Leuven, Zorgzame Buurt Heverlee, Kessel-Lo en SiVaRi, Wilsele Dorp-Kareelveld en Kunst op Verwijzing)
- De mogelijkheid om één of meerdere workshop(s) te volgen
- Om 16 uur een optreden van muziekgroep KatS Team
- Tussendoor genieten van een gratis hapje en drankje.
Praktisch
Wanneer: Dinsdag 11 juni 2024, tussen 15 en 19 uur Waar: De Boomgaard, Wilselsesteenweg 68 in Leuven (Bekijk op Google Maps)
Voor wie: Iedereen die zich wil inzetten voor een zorgzame buurt
Prijs: Gratis Inschrijven: Kom langs zonder in te schrijven. Enkel voor de workshops schrijf je op voorhand in.
Je kan ook workshops volgen, hiervoor schrijf je op voorhand in.
- Vrijwillig engagement anders bekeken (door Burgers aan Zet) van 15u30 tot 17u00
Hoe kan je buurtbewoners betrekken bij een zorgzame buurt? In deze interactieve workshop reikt Burgers Aan Zet de deelnemers vier puzzelstukken aan die mee de basis kunnen vormen van een visie-gedreven vrijwilligersbeleid in je dienst, organisatie of vereniging maar evengoed in je buurt of burgerinitiatief. Er wordt stilgestaan bij de verhouding tussen vrijwilligerswerk en vrijwillig engagement en we gaan aan de slag met het begrip sociaal kapitaal. Tot slot bekijken we vrijwilligerswerk vanuit het perspectief van de vrijwilliger én vanuit de organisatie, dienst of vereniging die met vrijwilligers werkt.
- Utopisch denken, in gesprek met Toon Benoot (UGent) van 15u30 tot 16u30
De manier waarop we zorg en ondersteuning bieden, en welzijnswerk en lokaal sociaal beleid, verandert voortdurend. Dat kan soms lastig zijn, zowel voor professionals als voor burgers. Maar is alles wat nieuw is, echt anders? Kunnen we ons nog verbeelden of zorg en ondersteuning, welzijn en samenleven in het breed er ook anders zou kunnen uitzien dan wat we nu voor handen hebben? In deze sessie verkennen we de mogelijke betekenis van utopisch denken in het transformeren van ons samen leven. Dat gaat niet over het formuleren van ‘de ideale samenleving’, maar van een continue zoektocht naar wat nu eigenlijk het goede is. Vanuit dergelijk utopisch denken is verandering en beweging een inherent deel van hoe we samenleven. Kan utopisch denken ons bevrijden van de gepercipieerde last van de continue verandering?
- Kracht en netwerkgericht werken in een buurt (door Burgers aan Zet) van 17u30 tot 19u00
Ga je mee op zoek naar de 5 ingrediënten die nodig zijn om van een buurt een warme, zorgzame plek te maken waar het goed is om te leven en waar iedereen mee betrokken is?
Deze workshop staat stil bij hoe we als professional, buurtwerker, vrijwilliger maar evengoed als buurtbewoner kijken naar onze buurt. Afhankelijk van de ‘bril’ die je opzet ziet je namelijk andere dingen. In deze workshop willen we deelnemers inspireren om op een kracht- en netwerkgerichte manier te kijken. We doen dit aan de hand van veel concrete voorbeelden maar gaan ook aan de slag met eigen ervaringen van de deelnemers.
Alle informatie is terug te vinden op www.leuven.be/zorgzame-buurten-festival