wo 10 nov. | Online evenement

Vorming 'De rol van de apotheker bij preventie van overmatig alcoholgebruik' - PINO

Registratie is afgesloten
Vorming 'De rol van de apotheker bij preventie van overmatig alcoholgebruik' - PINO

Tijd en locatie

10 nov. 20:00 – 21:00
Online evenement

Over het evenement

Overmatig alcoholgebruik treft een groot deel van de bevolking en is sterk ingeburgerd in de maatschappij. Het is één van de belangrijkste risicofactoren op het ontwikkelen van ziekte en het veroorzaken van ongevallen. Daarnaast is de interactie van alcohol op medicatie ook niet te onderschatten. Zeker aangezien het dagelijks gebruik van alcohol toeneemt met de leeftijd.

Vanuit de KU Leuven werd het PINO-project opgestart met als doel om overmatig alcoholgebruik in de samenleving aan te pakken. Dit door in eerste instantie vroeg detectie en kort advies in de huisartspraktijk te stimuleren. Het is bewezen dat, wanneer het gesprek rond alcohol actief in de huisartspraktijk wordt aangegaan, alcoholgebruik in de samenleving kan reduceren. Het probleem is echter dat het nog te weinig wordt toegepast. Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat apothekers hier een belangrijke rol in kunnen bekleden. Zeker wanneer er een nauwe samenwerking is met de huisarts.

De rol van de apotheek lijkt ons essentieel. Daarom willen we dit graag verder belichten en dit met de steun van het Brabants Apothekers Forum (BAF), Zorgzaam Leuven en de stad Leuven. Hiervoor is er in de voorbije weken één van de onderzoekers van het PINO-project langsgekomen in uw praktijk voor een woordje uitleg en voor het overhandigen van zelftesten en een poster. Er is ook aangegeven dat er een geaccrediteerde vorming is voorzien waar de rol van de apotheker bij de preventie van overmatig alcoholgebruik verder zal geduid worden.

Deze vorming zal online doorgaan op woensdag 10 november van 20:00 tot 21:00.

Deel dit evenement