top of page

Rookstop in groep: januari 2023

Rookstop in groep 2023.png

Rookstop project Kessel-Lo

Het zorgzame buurtteam Kessel-Lo is sinds januari gestart met een nieuw project over rookstop. Samen met Zorgzaam Leuven, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Kom op Tegen Kanker en het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) willen ze de norm rond roken in Kessel-Lo veranderen. Christel Monnissen, de trekker van het buurtteam, beschrijft hieronder waarover het project gaat.

 

Wat is het rookstopproject precies?

We zijn een traject opgestart, samen met lokale partners en Gezond Leven, om de sociale norm rond roken participatief met de buurtbewoners te veranderen.  

Het doel: mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie te informeren en bewust te maken over het belang van rookstop of voorbeeldgedrag tegenover kinderen, thuis roken, enz. Zo willen we de sociale norm rond roken een stap meer rookvrije maken. Wat motiveert om rookvrij te blijven en om te stoppen met roken.

 

Hoe gaat het project te werk?

 

1. We maken een analyse van de huidige sociale norm, hoe de buurt zelf naar rookstop kijkt. Het resultaat van deze analyse vind je in het rapport.

 

2. Dan gaan we samen met de buurt en partners uitdagingen formuleren. De uitdagingen die we aangaan zijn:

 

Hoe kunnen we mensen motiveren om op rookvrije plekken voor kinderen niet te roken?

Hoe kunnen we mensen aanmoedigen om hun rookstoppoging te delen met elkaar?

Hoe kunnen we zorg-, welzijnsprofessionals... inspireren, (blijvend) motiveren en ondersteunen om mensen aan te moedigen om een rol op te nemen rond roken en rookstop?

 

3. We gingen samen op zoek naar antwoorden op de uitdagingen. Is het idee haalbaar en wetenschappelijk ok? Dan voeren we de actie uit. Zo komen we tot een actieplan. Benieuwd naar het actieplan?

 

4. Op het einde zullen we de acties evalueren.

Nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen via paulien.zorgzaamleuven@gmail.com of via Dries.Vandenbempt@gezondleven.be

stop-met-roken.jpg

Rookstop
Getuigenissen

bottom of page