top of page

COVID-vaccinatie Eerstelijn

Klik op een bol in het kaartje of op het logo van het gewenste Zorgzame Buurtteam

voor het vaccinatie-aanbod in jouw buurt*.

*Let wel, op de website van Zorgzaam Leuven worden alleen de aanbieders vermeld die toestemming hebben gegeven om hun gegevens kenbaar te maken. Bovendien is het zo dat sommige huisartsenpraktijken ervoor opteren om enkel hun eigen patiënten te vaccineren, waardoor ze niet vermeld worden op de website van Zorgzaam Leuven.

Klik op een bol in het kaartje of op het logo van het gewenste Zorgzame Buurtteam

voor het vaccinatie-aanbod in jouw buurt*.

*Let wel, op de website van Zorgzaam Leuven worden alleen de aanbieders vermeld die toestemming hebben gegeven om hun gegevens kenbaar te maken. Bovendien is het zo dat sommige huisartsenpraktijken ervoor opteren om enkel hun eigen patiënten te vaccineren, waardoor ze niet vermeld worden op de website van Zorgzaam Leuven.

Kaart buurtteams.png

Is het belangrijk om je te laten vaccineren tegen COVID-19? 

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Door je te laten vaccineren, heb je minder risico op ernstige ziekte door COVID-19

Wanneer je besmet wordt met COVID-19, kan dit heel gevaarlijk zijn. Sommigen hebben na besmetting zelf intensieve zorg nodig. Dit kan bij iedereen voorkomen, zelfs bij jonge, gezonde mensen kunnen ernstig ziek worden van het virus en langdurige klachten oplopen, zoals longschade. De meeste coronavaccins beschermen je dan ook voor 100% tegen ernstige vormen van COVID-19, en dus de beste manier om je te beschermen tegen COVID-19.

Door je te laten vaccineren, ben je minder besmettelijk en bescherm je kwetsbare mensen die niet gevaccineerd kunnen worden

Studies wijzen op een verminderde virale lading bij gevaccineerden wanneer ze met COVID-19 in aanraking komen. Ben je gevaccineerd en kom je met het virus in contact, dan ben je niet alleen zelf beter beschermd, maar zal ook je virale lading lager zijn dan als je niet gevaccineerd bent. Dat betekent dat je minder snel andere mensen kan besmetten. 

Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Want ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden. 

Door je te laten vaccineren, help je de verspreiding van het virus (en mogelijke varianten) tegen te gaan

Voor een optimale doeltreffendheid van het vaccin bij de bevolking en het ontstaan van groepsimmuniteit, zou minstens 70% van de Belgen en liefst iedereen zich moeten laten vaccineren. Groepsimmuniteit wil zeggen dat een voldoende grote groep mensen weerstand heeft opgebouwd tegen het virus, waardoor het niet meer of nog maar zeer moeilijk kan circuleren. Zo zal het virus geen kans meer krijgen om zich massaal te verspreiden en een ernstige epidemie te veroorzaken. Hoe sneller de vaccinatiegraad stijgt, hoe sneller ook de maatregelen versoepeld kunnen worden. Bovendien kan het virus zich bij groepsbescherming niet blijven vermenigvuldigen, waardoor nieuwe varianten minder kans krijgen.

Als bijna iedereen van de bevolking gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle.

 

Door je te laten vaccineren, verlicht je de druk op het zorgsysteem

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Interessante websites

Eerstelijnszone Leuven.jfif
Eerstelijnszone Leuven

Op de website van Eerstelijnszone Leuven vind je al het laatste nieuws terug over COVID-19 in Leuven. 

AIV_Nieuwsbericht_Laatjevaccineren_012021.webp
Laat je vaccineren

Op de website van 'Laat je vaccineren' vind je alle informatie over COVID-19 en COVID-19-vaccinaties. 

Lees meer over de volgorde van vaccineren, de vaccinatiecentra, je uitnodiging, je afspraak, de dag van je vaccinatie, de mogelijkheid om je thuis te laten vaccineren, het vaccinatiecertificaat, de vaccinatieteller, ... Je vindt er ook alle informatie terug over de (beschikbare) coronavaccins, hoe het werkt, bijwerkingen, etc. 

Info-coronavirus.png
Info-Coronavirus

Lees meer over het coronavirus en de vaccinaties in België op de website van de Vlaamse overheid.

Lees meer over de COVID-19 situatie in België, de vaccinaties, de testen en zelftestencontactopvolging, quarantaine en isolatie, mond-neusmaskers, maatregelen tegen het coronavirus, op reis naar het buitenland, ... 

De belangrijkste vragen over coronavaccinatie beantwoord

 In onderstaande video geeft prof. Isabel Leroux-Roels, vaccinatiespecialist, een helder antwoord op de meest voorkomende vragen.

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt? In onderstaande video vind je een antwoord op al deze vragen. 

bottom of page