COVID-19 vaccinatie in Groot-Leuven

België startte in december met de vaccinatie tegen COVID-19. Aangezien er nog niet onmiddellijk voldoende vaccins beschikbaar zijn, werden een aantal prioritaire groepen bepaald: bewoners en werknemers van de woonzorgcentra worden als eerste gevaccineerd. Bekijk hieronder het gefaseerd vaccinatieplan

 

Momenteel draait de vaccinatie van bewoners en werknemers in de woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari is het de beurt aan het ziekenhuispersoneel. Huisartsen, bewoners en personeel van andere zorgvoorzieningen, kunnen vanaf begin februari hun vaccin ontvangen. Vanaf maart zal de vaccinatie starten voor alle 65-plussers en risicopatiënten, waarvoor een prioritering binnenkort zal beslist worden door de taskforce vaccinatie. In april komen het personeel met een essentieel beroep aan bod. Vanaf juni, wanneer veel vaccines geleverd zijn, komt de rest van de bevolking (18+) aan de beurt.

Vaccinatiecentra in Vlaanderen

De vaccinatiecentra, verspreid over heel Vlaanderen, zullen ervoor zorgen dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin zal kunnen ontvangen. Tegen midden februari zouden alle centra's klaar moeten zijn. Men tracht de bevolking te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats, zodat geen grote verplaatsingen nodig zullen zijn. Elk centrum zal vlot bereikbaar zijn, met voldoende parking, en geschikt voor rolstoelgebruikers. Men voorziet ook mogelijkheden voor mensen die niet tot aan het vaccinatiecentrum geraken: zij worden aan huis gevaccineerd. Er wordt niemand vergeten! 

Vaccinatie op uitnodiging

Als het jouw beurt is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren via sms, brief en e-mail. Je hebt de optie om deze uitnodiging te bevestigen, weigeren of om je afspraak te verplaatsen. Er zal ook duidelijk aangegeven zijn waar je je kan laten vaccineren. 

Hoe verloopt je vaccinatie? 

Je vaccinatie​ zal verlopen in vier stappen. In elk centrum zijn er meerdere vaccinatielijnen, waarbij in elke lijn één type vaccin wordt toegediend. Zo kunnen er 20 à 25 inentingen per uur gebeuren. 

  1. Je komt aan in het vaccinatiecentrum. Een onthaalmedewerker kijkt je gegevens na en brengt je naar de registratie. 

  2. Bij de registratie geeft een verpleegkundige informatie over het vaccin en overloopt je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je maakt ook een nieuwe afspraak indien een tweede inenting nodig is. 

  3. Je gaat naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige het vaccin toedient.

  4. Na de vaccinatie mag je een kwartier plaatsnemen in de wachtruimte, onder toezicht van een arts. 

Bekijk hieronder het vaccinatieparcours van de het Agentschap Zorg & Gezondheid: 

95 Vlaamse vaccinatiecentra op kaart

Bekijk via deze website een overzicht van de Vlaamse vaccinatiecentra op kaart. 

Meer info 

Interessante websites

Laat je vaccineren

Op de website van 'Laat je vaccineren' vind je alle nuttige informatie terug omtrent COVID-19-vaccinatie. 

Info-Coronavirus

Lees meer over het coronavirus en de vaccinaties in België op de website van de Vlaamse overheid.

Help De Helpers!

Meld je aan als vrijwilliger en strijd mee tegen COVID-19!

De belangrijkste vragen over coronavaccinatie beantwoord

Laat u zich binnenkort vaccineren? In onderstaande video geeft prof. Isabel Leroux-Roels, vaccinatiespecialist, een helder antwoord op al uw vragen.

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt? In onderstaande video vind je een antwoord op al deze vragen.