Zorgzaam voor Transmuraal Medicatiebeleid
Wat houdt het programma 'Zorgzaam voor Transmuraal Medicatiebeleid' in?
Maar liefst 400 hospitalisaties per jaar per 10.000 inwoners in België zijn gerelateerd aan medicatie (IMS-rapport 2015). Een duidelijk signaal dat er werk is aan de winkel wat betreft transmuraal medicatiebeleid.
Een systematic review studie uit 2018 toonde aan dat 20% van de ziekenhuisheropnames gerelateerd zijn aan medicatie, en dat dit in maar liefst 50% van de gevallen te voorkomen was. Op de dag van vandaag stellen we helaas vast dat er nog veel mediciatie-gerelateerde fouten gebeuren bij zorgtransitie, met ziekenhuisheropnames tot gevolg.
De KCE-richtlijn gaf in 2010 al aan dat het belangrijk was dat men in België zou investeren in kwaliteitsvolle en duidelijke richtlijnen in kader van een naadloos transmuraal medicatiebeleid, waar continuïteit bij zorgtransitie de hoofdfocus moet zijn.

Met dit programma ‘Zorgzaam voor Transmuraal medicatiebeleid’ willen we de zorgverleners lokaal ondersteunen, om zowel binnen eerstelijn als tweedelijn, afspraken te maken. Deze multidisciplinaire afspraken zullen bijdragen aan het verbeteren van het transmurale medicatiebeleid. Dit betekent dat er gefocust wordt op continuïteit bij elke zorgtransitie die gerelateerd is aan het ziekenhuis: ziekenhuisopname en ziekenhuisontslag. Een optimalisatie van het transmuraal medicatiebeleid zal bijdragen tot een verbetering van de geneesmiddelen behandeling van de patiënt.
Een belangrijke focus van dit programma is communicatie en gegevensdeling: twee cruciale pijlers in een naadloos transmuraal medicatiebeleid.
Heb je interesse en/of wil je nog meer te weten komen over het programma? Neem dan vrijblijvend contact op en ontdek hoe jij het verschil kan maken.
