Thema zorgcoördinatie

Langer en veiliger thuis door meer coördinatie en zorgcontinuiteit.
Het doel is dat iedere inwoner van Groot-Leuven 24/7 kan beroep doen op de nodige hulp en zorg vanuit het brede netwerk in de regio.
Ondersteuning wordt geboden met grote betrokkenheid van het informele netwerk.
De thema's waar we rond werken:
-
flexibele thuiszorg: samenwerkingsafspraken, flexibele planning, vermijden van overlap in hulp- en zorgverlening, een buurtgericht transparant hulp- en zorgaanbod dat raadpleegbaar is voor elke burger.
-
casemanagement en zorgcoördinatie: uitwerken en implementeren van een model voor zorgcoördinatie en casemanagement
Acties en projecten
Hulp in zoektocht naar gepaste psychologische hulp
PsyNet Leuven
PsyNet Leuven is een samenwerking van Psychologenkring Leuven en Supportteam GGZ Leuven, om alle inwoners en zorgverleners van regio Leuven die psychische noden ervaren te helpen in hun zoektocht naar gepaste hulp. PsyNet Leuven wil mensen met psychische noden sneller en gericht bij de zorgverleners krijgen en zo de drempel naar hulpverlening verlagen en de wachttijden in het GGZ helpen verkorten.
Cliënten kunnen zichzelf aanmelden door contact op te nemen met het Supportteam GGZ Leuven op 0477/78.09.88 of supportggzleuven@azt.broedersvanliefde.be.
Op de website van Psychologenkring Leuven vind je hier meer informatie over het project. Je vindt er een korte tekst over PsyNet Leuven die je als zorgverlener kan afprinten en meegeven aan je cliënt.

Psychologenkring Leuven: Tine Swyngedouw (Psycholoog-psychotherapeut, Voorzitter Psychologenkring Leuven)
Supportteam GGZ Leuven: Daisy Menten (Psycholoog, Coördinator Supportteam)
Project URGENT
Zorgtraject voor ouderen op Spoed
Om het zorgtraject voor ouderen op spoed te optimaliseren en het risico op een heropname te verminderen, werd het project URGENT gelanceerd. Dit project is een initiatief van de dienst geriatrie en de spoedgevallendienst van UZ Leuven in samenwerking met de eerstelijnszorg.

UZ Leuven en Eerstelijnszorg
Gegevensdeling
Vroegtijdige zorgplanning
Vroegtijdige zorgplanning is meer dan een neergeschreven document. En het is ook meer dan een gesprek in teken van het levenseinde. Dankzij vroegtijdige zorgplanning wordt de gezondheidszorg van je patiënt afgestemd op zijn of haar waarden en levensdoelen. Zo kan je patiënt er op vertrouwen dat alle hulpverlerners rekening houden met wensen en grenzen. Meer info.

Dr. Filip Charlier (huisarts en trekker van de werkgroep vroegtijdige zorgplanning).
Detectie van noden
Noden van voorzieningen en organisaties in kaart brengen
Het Agentschap Zorg en Gezondheid ontwikkelde een nieuw dashboard waar organisaties en voorzieningen hun noden in kunnen doorgeven. De coördinatoren van de Eerstelijnszones werken momenteel samen met het operationele team vanuit het schakelzorgcentrum een systeem uit om de noden te capteren en aan het aanbod uit de buurt te koppelen.

Lisa Bels (Zorgzaam Leuven en ELZ Leuven), Sarah Vanderhoeven (ELZ Leuven-Noord) en Julie Van den Vonder (ELZ Leuven-Zuid)
Medisch Farmaceutisch Overleg en Vorming
Palliatieve zorg
Op 10 oktober kwamen huisartsen, huisapothekers, thuisverpleegkundigen, een specialist en zorgverleners van PANAL samen om afspraken te maken over palliatieve zorgsituaties. Het MFO was een groot succes met meer dan 40 deelnemers! Studenten van KU Leuven ontwikkelden een opleidingsplatform met materiaal, tools en casussen.

Emma Denys, Marthe Vanrenterghem (apotheker in opleiding)
Marc Dooms (voormalig apotheker en actief in vzw Panal).
Gegevensdeling
Ontslagbrieven voor transmurale gegevensdeling
Binnen de begeleidingscommissie SEL GOAL - UZ Leuven is de afspraak gemaakt om via verschillende ad hoc werkgroepen inzicht te verwerven in de essentiële ontslaginformatie die nodig is voor een vlotte transmurale gegevensdeling. Diverse werkgroepen hebben zich reeds gebogen over de inhoud van ontslagbrieven voor onder andere thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten en huisapothekers.

Koen Balcaen, directeur verpleegkundige en patiëntenbegeleiding UZ Leuven. Trekker Begeleidingscommissie SEL Goal - UZ Leuven
Gegevensdeling
Zorgcoördinatie en gegevensdeling in het SZC
Zorgcoördinatie en gegevensdeling d.m.v. de applicatie Siilo. Siilo is een medische messenger ontworpen voor professionals in de gezondheidszorg om veilig patiëntgegevens te communiceren met teams en collega's. Meer informatie volgt later.

Karen Van den Bosch, coördinerend en adviserend apotheker bij Zorgzaam Leuven
Kwetsbare zwangerschappen
Zwangerschapstraject voor vrouwen met kwetsbare zwangerschap
De doelstelling van dit project is stappen te zetten richting een geïntegreerd prenataal zorgtraject met bijzondere aandacht voor kwetsbare. Hiervoor versterken we de samenwerking tussen vroedvrouwen en huisartsen en maken we duidelijke taakafspraken.

Lies Versaevel en Maity Van Rillaer (coördinatoren vzw De Bakermat)