top of page
Zorgprogramma nieuw.png

Zorgprogramma COPD

COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longaandoeningen), is een ziekte van de longen die niet kan genezen, waarbij de luchtwegen steeds meer verder vernauwen. Het is een verzamelnaam voor twee longaandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem. COPD-patiënten zijn vaak benauwd en kortademig bij inspanning en in rust, en kunnen last hebben van ophoesten van slijm, vermoeidheid, soms piepende ademhaling en een samengaan met astmatische klachten. Naast longklachten veroorzaakt COPD ook andere afwijkingen, zoals een verminderde spiermassa.

 

Bij meer dan 85 procent van de patiënten is roken de oorzaak van COPD. Vaak beïnvloeden de klachten de dagelijkse bezigheden en kunnen COPD-patiënten niet alles doen wat gezonde mensen wel kunnen. Een gezonde levenswijze en een juiste behandeling kunnen echter een positieve invloed hebben op het verloop van de ziekte. De belangrijkste behandeling voor patiënten met COPD is stoppen met roken, omdat dit de voortgang van de ziekte bijna volledig stopt.

​

Het zorgprogramma 

​

Dankzij een breed samenwerkingsinitiatief tussen zelfstandige zorgverleners, ziekenhuizen, Zorgzaam Leuven en andere partners in de gezondheidszorg, ontwikkelden we een nieuw zorgprogramma COPD. 

​

Het zorgprogramma is bedoeld om de COPD-patiënt te helpen omgaan met zijn ziekte en om de negatieve effecten op het dagelijks functioneren zoveel mogelijk te beperken. Zorgverleners werken samen om de zorg zoveel mogelijk te laten aansluiten op de behoeften en wensen van de patiënt. Samen met de patiënt wordt er gekomen tot een behandelplan 'op maat gemaakt'. 

​

​

Documenten die de werkgroep heeft ontwikkeld, vind je hieronder.

​

​

Educatiemateriaal dat je kan gebruiken in de praktijk:

​

​

​

Binnenkort meer info hierover!

bottom of page