Acties gezondheidsbevordering
Rookstop project Zorgzaam Buurtteam Kessel-Lo
Sociale norm rond roken in Kessel-Lo veranderen
Het zorgzame buurtteam Kessel-Lo is sinds januari van start gegaan met een nieuw project over rookstop. Samen met Zorgzaam Leuven, het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGL), Kom op Tegen Kanker en het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) willen ze de norm rond roken in Kessel-Lo veranderen.
​
Een eerste stap is het maken van een buurtanalyse. Wie kan er samen met ons aan werken? Welke partners hebben een vertrouwensband met de buurt? Vervolgens formuleren we uitdagingen en keren we terug naar de sterktes in de buurt om samen met de buurt acties te ondernemen.
Hoe kijken jij en je buren naar roken? Wat kan er rond roken gedaan worden in jouw buurt? De volgende drie uitdagingen werden gekozen:
​
Nu gaan we op zoek naar ideeën om rond deze drie uitdagingen acties te ontwikkelen. Ook jij kan ons helpen! Klik op de uitdagingen en laat zelf jouw ideeën achter. Denk samen met ons na over hoe we een meer rookvrije norm kunnen creëren in Kessel-Lo.
Binnenkort gaan we met jouw ideeën aan de slag en zullen we een aantal acties uitwerken en implementeren.
Als laatste stap zullen we dan ook de acties evalueren samen met buurtbewoners en buurtwerkers.
Nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen via paulien.zorgzaamleuven@gmail.com of via Dries.Vandenbempt@gezondleven.be
Apr. Christel Monnissen (Teamcoach Zorgzaam Buurtteam Kessel-Lo)
COVID-19
Acties vaccinatie en zorgcoördinatie
Zorgzaam Leuven hielp de buurtteams om hun aanbod overzichtelijk te maken voor burgers.
Eerstelijnszorgverleners Groot-Leuven
Mijn voedingscheck: Gezondheid en variatie in jouw voeding
Food Literacy
In 5 apotheken binnen 2 buurtteams van Zorgzaam Leuven kan je sinds kort een voedingsvragenlijst invullen aan een kleurrijke kiosk. Na het invullen genereert de vragenlijst gepersonaliseerde feedback die afgestemd is op jouw eigen voedingspatroon. De huisapotheker ondersteunt de bezoeker bij vragen over deze feedback. Dit alles in kader van het nieuwe pilootproject genaamd 'Food Literacy' in Leuven. Het doel is een methodiek uit te testen binnen de eerstelijn om een gezonde levensstijl te bevorderen. Hiervoor werkt Hogeschool UCLL samen met Zorgzaam Leuven, BAF, VAN, APB en partners. Lees meer op de website van UCLL en via dit artikel.
Hogeschool UC Leuven-Limburg (Erika Vanhauwaert, Erica Rutten)
Zorgzaam Wilsele wandelt!
Beweegprogramma in Zorgzaam Wilsele
Het beweegproject versterkt de buurtcohesie op een laagdrempelige manier en draagt tegelijk bij tot een betere fysieke en mentale gezondheid. Iedereen is welkom om samen te wandelen en elkaar als dorpsgenoten beter te leren kennen. De wandelingen gaan wekelijks door op woensdag om 10.30u aan LDC Wijnveld. Klik hier voor de data tot begin Maart 2023. Jan Loenders, onze wandelbegeleider, heeft bovendien een boekje met wandelroutes uitgegeven.
Dr. Sven Aertgeerts (huisartsengroep Bleyenbergh, Wilsele)
Toegankelijke Mondzorg in Leuven
Mondzorgprogramma in Leuven Binnenstad
Zorgzaam buurtteam Bruul-Vaart en Kessel-Lo zetten in op vroegdetectie en coördinatie van mondzorg in kader van secundaire en tertiaire preventie, leiden toe naar gepaste zorg. De good practices van het SMILE project in de Wijkgezondheidscentra zijn toegepast in de Huisartsenpraktijk de Minnepoort. De doelgroep zijn kwetsbare personen met slechte mondhygiëne en personen die moeilijk toegang vinden tot mond- en tandzorg. Na een info sessie bij de huisartspraktijk, volgt de begeleiding door de mondzorgcoach en doorloop naar afspraak met tandarts.
Rebekka Schotte (WGC De Central) en dr. Barbara Ghesquiere (Dokters Minnepoort)
Griepvaccinatie campagne
Actie griepvaccinatie
Zorgzaam Leuven ondersteunt elk jaar de eerstelijnszorg om de vaccinatiegraad te verhogen bij risico-personen. Er is ook een programma rond informatie en educatie van de bevolking over griep en COVID opgesteld. Lees hier meer en neem deel.
Eerstelijnszorgverleners Groot-Leuven
Waar kan je terecht voor info, advies of hulp in Leuven?
Hulpkaartje middelengebruik- en verslaving
Heb je vragen of problemen met alcohol, medicatie of illegale drugs? Dan vind je hier een overzicht van verschillende diensten waar je terecht kan in Leuven (en de nabije omgeving). Dit overzicht is eveneens in een papieren versie beschikbaar bij verschillende hulpverleners in de buurt of bij de preventiedienst!
​
Bekijk hier ook het aanbod voor vroeginterventie bij jongeren:
​
Heb je nog andere noden of merkt u onjuiste gegevens op? Check www.desocialekaart.be of www.vad.be/doorverwijsgids en laat het ons weten.
Preventiedienst Stad Leuven