appel klein_edited.jpg

Acties gezondheidsbevordering

dc52aea02eec8401c3571badc65834ee_collage_web.jpg

Rookstop project Zorgzaam Buurtteam Kessel-Lo

Sociale norm rond roken in Kessel-Lo veranderen

Het zorgzame buurtteam Kessel-Lo is sinds januari van start gegaan met een nieuw project over rookstop. Samen met Zorgzaam Leuven, het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGL), Kom op Tegen Kanker en het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) willen ze de norm rond roken in Kessel-Lo veranderen.

Een eerste stap is het maken van een buurtanalyse. Wie kan er samen met ons aan werken? Welke partners hebben een vertrouwensband met de buurt? Vervolgens formuleren we uitdagingen en keren we terug naar de sterktes in de buurt om samen met de buurt acties te ondernemen.

 

We organiseerden een online kick-off op donderdag 13 januari 2022. Tijdens dit overleg hebben we buurtwerkers en buurtbewoners samen gebracht om te luisteren naar hun gedachten en ideeën. Ondertussen verzamelden we ook zo veel mogelijk antwoorden van buurtbewoners en buurtwerkers via een online vragenlijst.

 

Tijdens een tweede overleg op 22 maart 2022 bespraken we de resultaten van de buurtanalyse en de vragenlijst. We gingen samen op zoek naar uitdagingen die voor de buurtbewoners en buurtwerkers haalbaar en interessant zijn om verder mee aan de slag te gaan.

 

Hoe kijken jij en je buren naar roken? Wat kan er rond roken gedaan worden in jouw buurt? De volgende drie uitdagingen werden gekozen:

 

Nu gaan we op zoek naar ideeën om rond deze drie uitdagingen acties te ontwikkelen. Ook jij kan ons helpen! Klik op de uitdagingen en laat zelf jouw ideeën achter. Denk samen met ons na over hoe we een meer rookvrije norm kunnen creëren in Kessel-Lo.

 

Binnenkort gaan we met jouw ideeën aan de slag en zullen we een aantal acties uitwerken en implementeren.

Als laatste stap zullen we dan ook de acties evalueren samen met buurtbewoners en buurtwerkers.

 

Nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen via paulien.zorgzaamleuven@gmail.com of via Dries.Vandenbempt@gezondleven.be

christel monnissen.JPG

Apr. Christel Monnissen (Teamcoach Zorgzaam Buurtteam Kessel-Lo)

Image by Fusion Medical Animation

COVID-19 

Acties vaccinatie en zorgcoördinatie

Dit luik is onderverdeeld in verschillende topics:

1. Algemene informatie over COVID-19 vaccinatie en nuttige websites

2. COVID-19 vaccinatie acties in Leuven.

Raadpleeg het eindrapport met de bevindingen en lessons learned over de pilootvaccinaties in de eerstelijn.

3. Zorg-coördinatie en post-COVID gemeenschap voor mensen met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. 

vaccinatie.jpg

Eerstelijnszorgverleners Groot-Leuven

ouderen psy problemen.jpeg

Psychisch welzijn voor ouderen

Eerstelijnspsychologische functie ouderen

Dit project is afgelopen eind februari 2022. De bedoeling is dat dit project verder ingekanteld wordt in de nieuwe conventie van de Psychologische Functies in de eerstelijn. Het project zette in op vroegdetectie en vroeginterventie van psychische problemen bij ouderen. Ouderen (65+ en hun mantelzorgers) met psychische klachten werden begeleid door eerstelijnspsychologen op vaste momenten in de LDC's van de eerstelijnszone Leuven. Ook voor  hulpverleners was er een aanbod van verschillende diensten beschikbaar zoals bv. telefonisch advies bij vragen over psychisch welzijn. Klik hier voor meer info.

elp.jpg

Veerle Van Vlierberghe en Katrien Vanderbist

Food literacy 1 (3).png

Mijn voedingscheck: Gezondheid en variatie in jouw voeding

Food Literacy

In 5 apotheken binnen 2 buurtteams van Zorgzaam Leuven kan je sinds kort een voedingsvragenlijst invullen aan een kleurrijke kiosk. Na het invullen genereert de vragenlijst gepersonaliseerde feedback die afgestemd is op jouw eigen voedingspatroon. De huisapotheker ondersteunt de bezoeker bij vragen over deze feedback. Dit alles in kader van het nieuwe pilootproject genaamd 'Food Literacy' in Leuven. Het doel is een methodiek uit te testen binnen de eerstelijn om een gezonde levensstijl te bevorderen. Hiervoor werkt Hogeschool UCLL samen met Zorgzaam Leuven, BAF, VAN, APB en partners. Lees meer op de website van UCLL en via dit artikel

ucll.jpg

Hogeschool UC Leuven-Limburg (Erika Vanhauwaert, Erica Rutten)

89363112_136777541020556_268127416221066

Zorgzaam Wilsele wandelt!

Beweegprogramma in Zorgzaam Wilsele

Het bewegingsproject versterkt de buurtcohesie op een laagdrempelige manier en draagt tegelijk bij tot een betere fysieke en mentale gezondheid. Iedereen is welkom om samen te wandelen en elkaar als dorpsgenoten beter te leren kennen. De wandelingen gaan wekelijks door op woensdag om 10.30u aan LDC Wijnveld. Klik hier voor de data tot eind februari 2022. Jan Loenders, onze wandelbegeleider, heeft bovendien een boekje met wandelroutes uitgegeven.

sven aertgeerts.jpg

Dr. Sven Aertgeerts (huisartsengroep Bleyenbergh, Wilsele)

ZZ Buurt kessello.jpg

Gezondheidsbevordering voor kwetsbare groepen

Gezondheids- en welzijnsmapje in Kop van Kessel-Lo

Dit project is afgelopen in 2020. De  focus lag op patiënten met een lage health literacy. Als test-fase zijn er 50 gezondheids- en welzijnsmapjes verdeeld over de buurtwerkers en over de lokale en informele zorgverleners. Afhankelijk van de noden van de patiënt kon het mapje verschillende gegevens bevatten (bv. crisiskaart, zorgteamformulier, medicatieschema). Uit de evaluatie bleek dat het formaat te groot was en het mapje vooral door oudere personen gebruikt werd. Positief was het gebruik en verdere bekendmaking  van de crisiskaart.

Johan fobelets.jpg

Johan Fobelets (buurtwerker Casa Blanca)

2022-10-20 14_05_05-621555_LEUVEN_sociaal-kaartje_digitaal.indd.png

Waar kan je terecht voor info, advies of hulp in Leuven?

Hulpkaartje middelengebruik- en verslaving

Heb je vragen of problemen met alcohol, medicatie of illegale drugs? Dan vind je hier een overzicht van verschillende diensten waar je terecht kan in Leuven (en de nabije omgeving). Dit overzicht is eveneens in een papieren versie beschikbaar bij verschillende hulpverleners in de buurt of bij de preventiedienst!

Bekijk hier ook het aanbod voor vroeginterventie bij jongeren:

Heb je nog andere noden of merkt u onjuiste gegevens op? Check www.desocialekaart.be of www.vad.be/doorverwijsgids en laat het ons weten.

stad leuven.jpg

Preventiedienst Stad Leuven

763 (1).jpg

Griepvaccinatie campagne

Actie griepvaccinatie

Het griepvaccin was in 2020 en 2021 wegens de COVID pandemie nòg belangrijker dan andere jaren. Zorgzaam Leuven heeft de eerstelijnszorg actief ondersteund om de vaccinatiegraad te verhogen bij risico-personen. Er is ook een programma rond informatie en educatie van de bevolking over griep en COVID opgesteld. Lees hier meer en neem deel.

vaccinatie.jpg

Eerstelijnszorgverleners Groot-Leuven

SMILE_edited_edited.jpg

Toegankelijke Mondzorg in Leuven

Mondzorgprogramma in Leuven Binnenstad

Dit project is afgelopen in 2020. Vanaf 2021 wordt dit thema verder opgevolgd binnen zorgzaam buurtteam Bruul-Vaart en Kessel-Lo. Het project zette in op vroegdetectie en coördinatie van mondzorg in kader van secundaire en tertiaire preventie, toeleiden naar gepaste zorg, met oog op vermijden van complicaties en gezondheidsbevordering. De good practices van het SMILE project in de Wijkgezondheidscentra zijn toegepast in de Huisartsenpraktijk de Minnepoort. De doelgroep zijn kwetsbare personen met slechte mondhygiëne en personen die moeilijk toegang vinden tot mond- en tandzorg. In dit project was de doelgroep een Nepalese gemeenschap. Na een info sessie bij de huisartspraktijk, volgt de begeleiding door de mondzorgcoach en doorloop naar afspraak met tandarts. 

rode Tandenborstel

Rebekka Schotte (WGC De Central) en dr. Barbara Ghesquiere (Dokters Minnepoort)

wat-betekent-gezonde-voeding-voor-jou.jpg

Een gezonde buurt rond eet- en gewichtsissues

De Eetexpert

De Eetexpert is een gloednieuw buurtproject dat tal van nieuwe praktijkmaterialen aanreikt voor de zorgverlener i.k.v. een gezonde buurt rond eet- en gewichtsissues.

Wat bieden zij aan? 

  • Zin in een nieuw buurtproject dat ingrijpt op je buurtbiotoop i.v.m. gewicht, uiterlijk en leefstijl? Lees of bekijk hier voor meer informatie. 

  • Geïnteresseerd in een draaiboek over hoe je zelf kan invoegen rond eten en gewicht in de eerstelijn? 

  • Nood aan vorming rond de eerstelijnsaanpak van eet- en gewichtsissues in je buurt? 

  • Verkies je 'filmpje kijken' of 'e-Learning' van thuis uit? 

De Eetexpert.jfif

Team Kenniscentrum Eetexpert (Ann Vandeputte en Eva Bervoets)